Marktprijzen gasMarktprijzen gas

U hebt de keuze tussen een contract op basis van de APX TTF Day-Ahead markt. Ofwel op basis van de APX ZTP Day-Ahead markt. Deze laatste werd pas opgestart in oktober 2012.

  • De APX TTF beurs is in Amsterdam gesitueerd en wordt verhandeld in €/MWh. In de meeste overeenkomsten wordt gekozen voor prijs end-of-working day.

Marktprijzen op de APX TTF Day-Ahead kunnen via onderstaande link gevolgd.

https://my.elexys.be/MarketInformation/SpotTtf.aspx

 

  • Een nieuwkomer binnen de gasmarkt sinds 01/10/12 is het nieuwe handelsplatform APX ZTP (Zeebrugge Trading Point) dat zich eveneens binnen het segment van de spotmarkt situeert.

Dit handelsplatform is in België gelegen en wordt uitgedrukt in €/MWh. Ten opzichte van de TTF markt heeft dit platform als voordeel dat er geen grenscapaciteit hoeft betaald te worden tussen Nederland en België. Dit brengt een vermindering van de transportkosten met zich mee.

U kan deze markt opvolgen via

https://my.elexys.be/MarketInformation/SpotZtp.aspx

De marktprijs is nagenoeg gelijk aan deze van de TTF, maar u zal onmiddellijk merken dat de kosten beperkter zijn. Bovendien werd in een recent gepubliceerd rapport van de Creg gesteld dat de ZTP markt de referentie naar de toekomst wordt voor wat betreft de Belgische gasmarkt.

Elexys biedt als eerste contracten aan op deze APX ZTP Day-Ahead markt.